Σύνδεση των Δήμων Θερμαϊκού και Μηχανιώνας με την εξωτερική περιφερειακή οδό

Σύνδεση των Δήμων Θερμαϊκού και Μηχανιώνας με την εξωτερική περιφερειακή οδό

Αρ. Πρωτ. 12924/27.05.08

Προς Υπουργό

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Η χάραξη και δημιουργία της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο έργο υποδομής που θα δώσει αέρα πνοής στις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Η εξωτερική περιφερειακή οδός, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση, καθώς και μία βοηθητική λωρίδα, προβλέπεται να συνδέσει τον κόμβο στο ύψος του ΤΙΤΑΝ με τον κόμβο που πρόκειται να διαμορφωθεί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Μουδανίων στο ύψος του Σχολαρίου, για την εξυπηρέτηση περίπου 100.000 αυτοκινήτων καθημερινώς.
Η αρχική προμελέτη χάραξης της εξωτερικής περιφερειακής προβλέπεται ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση και εξυπηρέτηση των περιοχών του Φιλύρου, των Πεύκων, του Ασβεστοχωρίου, της Εξοχής, του Πανοράματος, της Θέρμης, του Τριαδίου και της Νέας Ραιδεστού, καθώς και στην εύκολη και γρήγορη σύνδεση της πόλης και των υπόλοιπων περιοχών του Νομού με το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Σήμερα, η περιφερειακή οδός της πόλης της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 130.000 αυτοκίνητα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής να είναι επιβαρημένη και να σημειώνονται ακόμα και μποτιλιαρίσματα. Επιπλέον το ρεύμα μετακίνησης και εγκατάστασης τα τελευταία χρόνια των Θεσσαλονικέων από το κέντρο της πόλης στις περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά και ειδικά στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, επιβαρύνει με ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση στους δρόμους που συνδέουν την ανατολική πλευρά της πόλης με το κέντρο.
Παρόλα αυτά εκτός σχεδιασμού της εξωτερικής περιφερειακής οδού, που πρόκειται να κατασκευαστεί, βρίσκονται τα δημοτικά διαμερίσματα της Περαίας, της Αγίας Τριάδας και των Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού, καθώς και τα δημοτικά διαμερίσματα Αγγελοχωρίου, Νέας Κερασιάς και Μηχανιώνας του Δήμου Μηχανιώνας. Πρόκειται για παραθαλάσσιες περιοχές στις οποίες παρατηρείται έντονη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, ενώ ακόμα πιο έντονη είναι η κίνηση που σημειώνεται σε αυτές τις περιοχές τους θερινούς μήνες. Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις παραθαλάσσιες περιοχές των Δήμων Θερμαϊκού και Μηχανιώνας, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, καθώς θα συμβάλλουν στην τουριστική και κατ' επέκταση οικονομική ανάπτυξή τους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης του έργου κατασκευής της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης;

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο επέκτασης και σύνδεσης της εξωτερικής περιφερειακής οδού με τους Δήμους Θερμαϊκού και Μηχανιώνας;

- Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου που συνδέει σήμερα την πόλη της Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Θερμαϊκού και τον Δήμο Μηχανιώνας;

 

Απάντηση Υπουργείου